Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 
Forum www.zwierzakoweforum.fora.pl Strona Główna

Przepisy i pomysły

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum www.zwierzakoweforum.fora.pl Strona Główna -> Off-topic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Nikki
Administrator
Administrator



Dołączył: 02 Sty 2010
Posty: 191
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/10
Skąd: Łomża
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 15:30, 19 Sty 2010 Temat postu: Przepisy i pomysły

Jeśli macie jakieś pomysły np. na ciasteczka dla psów itp. Napiszcie tutaj Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Trusia
Poczatkujący
Poczatkujący



Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/10
Skąd: Poznań
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 19:47, 19 Sty 2010 Temat postu:

Ciasteczka dla psa Wink :
serowe kosteczki>:
skladniki:
2 szklanki maki razowej
1 i 1/4 szklanki utartego zoltego sera
1/2 szklanki oleju roslinnego
5 lyzek stolowych wody

Mąkę, ser i olej wymieszac (mozna uzyc miksera), stoponiowo dodajac wode. Ciasto rozwalkowac do grubosci ok. 1 cm i uzywajac foremki wyciac ksztalt kosci (ja lepie kuleczki). Piec w temperaturze ok. 200 stopni c przez 10-15 minut, az ciasteczka sie przyrumienia. Przechowywac w szczelnym pojemniku lub w lodowce.

Ciasteczka wątrobowe>:
3 jaja
1/3 szklanki oleju
0,5 kg wątroby (surowej)
ok. 2 szklanek mąki
Ubić lekko jajka, dolać olej, wymieszać. Wątróbkę
przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodać tyle mąki, żeby mieć gęstość
przeciętnego ciasta (niezbyt płynne). Wyłożyć na blachę, pomagając sobie
łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku 15-30 minut, w temp 220 stopni. Kiedy
powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach, sprawdzamy
patyczkiem czy jest upieczone. Jeżeli patyczek wkłuty w środek wychodzi
suchy, to jest upieczone. Kroić na kawałki i wyłożyć do wystygnięcia. Jeżeli
chcemy żeby ciasteczka były bardziej suche i twarde, włożyć kawałki na
blachę i suszymy w lekko ciepłym piekarniku około 30 minut

Ciasteczka pasztetowe>:
60 dkg pasztetowej
3 łyżki suszonego majeranku
2 jajka
2 szklanki mąki
Całość wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta i piec na blasze ok. 20
min. w 200 stopniach.

Ciasteczka cynamono-jabłkowe >:
1 duże jabłko
2-3 łyżki miodu
1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki mąki owsianej (lub ryżową jeśli pies jest alergikiem)
3/4 szklanki mąki pszennej
Nastawić piecyk na 200-220 stopni
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do niego miód, wode cynamon i mąkę
owsianą. Wszystko dokładnie wymieszać. Potem stopniowo dodawać mąkę pszenną.
Po wyrobieniu ciasta uformować płaskie ciasteczka. Włozyć do piekarnika na
0,5 godz. Nastepnie przewrócić na drugą stronę i zmiejszyc temperaturę do o
około 20 stopni. Piec jeszcze 30 minut.

Ciasteczka z płatków owsianych lub jęczmiennych>:
szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych,
1/2 kostki margaryny lub masła,
2 jaja,
3-4 łyżki miodu,
olejek waniliowy
Płatki zrumienić na patelni (uważać bo strasznie szybko się przypalają) Żółtka, miód, kilka kropli olejku waniliowego i margarynę lub masło utrzeć na gładką masę. Do tej masy dodać zimne płatki i wymieszać. Ubić na sztywną pianę białko, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Formować małe kuleczki, układać luźno na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Piec w mocno nagrzanym piekarniku aż się zrumienią (można w połowie pieczenia przewrócić na druga stronę). Trzeba co chwilę sprawdzać bo szybko się przypalają. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasteczka, żeby się wysuszyły.

Tort Psi>:
Ilość składników dowolna czyli dostosowana do gabarytów jubilata:
- pieczywo tostowe (miękkie lub inne bez skórki)
- pasztet podlaski
- żółty ser
- mortadela lub parówkowa
- szprotki na wagę
- gotowane warzywka( marcheweczki, pietruchy,brokułki,ect. w/g gustu)
- suszona bazylia
- masełko ewentualnie margarynka
Wykonanie:
Na tacy układamy odpowiednią ilość pieczywa (gabaryty!), następnie smarujemy pasztetem, posypujemy utartym serem, układamy pokrojona mortadelę lub parówkową - przykrywamy pieczywem
smarujemy pasztetem, sypiemy serek, układamy warzywka- przykrywamy. Czynność powtarzamy aż do skutku czyli wyczerpania produktów. Na wierzchu powinny znaleźć się kromki pieczywa posmarowane pasztetem. Szproty z bazylią i masłem ucieramy na gładką masę i smarujemy tort po bokach. Ewentualnie można pokruszyć psie suchary i obsypać nimi boki tortu. Wierzch dekorujemy w/g uznania materiałami przyswajalnymi przez psi przewód pokarmowy.

EDIT
Ciasteczka kocie Very Happy

Przepisy na kocie ciasteczka:
Przepis 1>:
1 filiżanki białej mąki (przesianej)
1 filiżanka mąki kukurydzianej
½ filiżanki odtłuszczonego mleka w proszku
½ filiżanki chudej wędzonej szynki
4 łyżki margaryny lub masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 filiżanka wody
5 tabletek wapna (około 2000 milligrama calcium)
trochę suszonego czosnku

Według tego przepisu, jeżeli z danej ilości wyjdą 32 ciasteczka, to każde z nich będzie zawierać:
Kilokalorie: 50
Proteiny w gramach: 2
Tłuszcz w gramach: 2


Zmiksować mąkę z suszonym mlekiem i proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować ciasto na 1 do 2 centymetrowy placek, a następnie wyciąć nożem lub formą pożądany kształt. Wycięte ciasteczka ułożyć na blasze, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec od 20 do 30 minut. Następnie wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.

Przepis 2>:
2 filiżanki białej mąki (przesianej)
½ filiżanki zarodków pszennych
½ filiżanki drożdży piwowarskich
1 filiżanka rosołu z kury
3 łyżki oleju
¼ soli
5 tabletek wapna (około 2000 milligrama calcium)
trochę suszonego czosnku

Według tego przepisu, jeżeli z danej ilości wyjdzie 36 ciasteczek, to każde z nich będzie zawierać:
Kilokalorie: 50
Proteiny w gramach: 2
tłuszcz w gramach: 1,5

Zmiksować mąkę z zarodkami, drożdżami i solą. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować ciasto na 1 do 2 centymetrowy placek, a następnie wyciąć nożem lub formą pożądany kształt.

Wycięte ciasteczka ułożyć na blasze, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec od 20 do 30 minut. Następnie wyjąć i pozostawić do wystygnięcia


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Trusia dnia Wto 20:03, 19 Sty 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum www.zwierzakoweforum.fora.pl Strona Główna -> Off-topic Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1


Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB (C) 2001, 2005 phpBB Group
Theme TeskoRed created by JR9 for stylerbb.net & Programosy
Regulamin